Víziónk:

„Az egészséges táplálkozásért

és a természettudatos életmódért.”

Miért vegyszermenteset?

Mert finomabb

A vegyszermentes termékek sokak szerint sokkal ízletesebbek. Arany igazság, hogy a kenyér olyan jó, mint a gabona, amelyből készült, és olyan egészséges, mint a talaj, amelyből a mag születik.

Mert egészségesebb

Egészséges talaj – egészséges növények – egészséges állatok – egészséges táplálék – egészséges emberek. Ha minden láncszemre egyformán ügyelünk, Földünk és lakói egymást támogatva élhetnek jobb, egészségesebb és teljesebb életet.

Mert kíméli a környezetünket

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan – mi a biotermékek megalkotásával, te pedig fogyasztásukkal segíthetsz, hogy mindannyian egy jobb világban élhessünk, és ezt hagyhassuk örökbe gyermekeink számára is.

Az organikus vagy biogazdálkodás jelentős hozzájárulást jelent Földünk jövőjéhez és egészségéhez. Aki bioterméket vásárol, az nem csak a saját, hanem környezete, sőt a jövő generációk és a biogazda egészségét is védi.

A vegyszermentes, fenntartható helyi mezőgazdálkodás egyik legfontosabb indoka gyermekeink sorsa: nem mindegy, hogy mivel tápláljuk őket, és mennyire tiszta vizeket, levegőt és talajt örökölnek tőlünk.

Aki vegyszermentes terméket vásárol, hozzájárul a vegyszermentes termelés elterjedéséhez és ahhoz, hogy a termékek így kevésbé költségesek, és szélesebb körben hozzáférhetőek legyenek.

Alapítóink

A biopék, aki mert egy jobb világot álmodni

A Bio Farm Pékség alapítói, Virágh István pék és felesége, Virágh-Kárpáti Ildikó cukrász a Galgafarm Szövetkezet tagjaiként 2010-óta az itt felépült kézműves pékműhelyben saját, önálló sütést folytatnak. A farmtól 1,5 km-re lévő közeli Ökofaluban telepedtek le, és ebben a szellemiségben is élnek.

István a szakvizsgát 2011-ben tette le, majd tanulmányait 2013-ban Berlin legnagyobb Bio – Demeter Pékségében a MARKISCHES LANDBROT-nál gyarapította. A berlini tanulmányútján szerzett tapasztalatok meghatározóak lettek az életében. Az ott tapasztalt szakmai alázat, precizitás és magas minőségi követelményrendszer sarkalta arra, hogy tudását azóta is folyamatosan bővítse, 2016-ban pedig sikeres pékmester vizsgát tett.

Ildikó, aki külkeres végzetséggel is rendelkezik, a kereskedelemben szerzett tapasztalatokat egy igazi kézműves szakmával, a cukrászattal bővítette. Tanulmányait Budapest egyik leghíresebb iskolájában és cukrászdájában a Gundelben végezte el. Az itt megszerzett magas szintű szakmai tudást ülteti át a biotermékek csodálatos világába.

Ökofalu

Ökológia: Organikus építészet,Szelíd technológiák

Társadalom:  Közösségépítés és a sokszínűség befogadása, Egészség és Gyógyítás
Gazdaság:    Globális gazdaság fenntarthatóvá tétele, Szivárvány Gazdaság
Világkép:       Holisztikus világkép, Társadalmilag érzékeny spiritualitás

Ökofalu kapcsolati adatok:

Galgahévíz 2193 Ökofaludűlő
http://facebook.com/galgahevizokofalu
Hátterünk

Fair Trade- méltányos kereskedelem

Munkánkat a Fair Trade – azaz a méltányos kereskedelem szellemében végezzük. A Bio Farm Pékség a Galgafarm Szövetkezet tagjaként működik, annak szellemében gyártjuk termékeinket, szoros együttműködésben a többi biogazdával.

A Galgafarm Első Magyar Organikus Mezőgazdasági Szövetkezet 1992 óta a vegyszerek teljes kizárásával közel 300 HA-on gazdálkodik, és egy fenntartható, kis léptékű modellt képez.

A szövetkezet 100%-ban magyar termékeket állít elő, magyar munkahelyeket teremt, figyelembe véve a helyi gazdaság és a méltányos kereskedelem alapelveit azzal, hogy a termelést, a feldolgozást, a csomagolást helyben, az értékesítést pedig 50 km-es körzeten belül valósítja meg.

Alapanyagok

Alapanyagok

A Vidéki kenyér valamennyi termékét organikusan termelt alapanyagokból készítjük. Legnagyobb részüket a Galgafarm Szövetkezetben termelik a biogazdák.

Innen való a pékáruinkban található teljes kiőrlésű tönköly- és búzaliszt, illetve valamennyi tejtermék (3.5%-os kezeletlen nyers tej, túró, tejföl, vaj, füstölt érlelt, ill. natúr gomolya jellegű lágy sajtok).

A teljes kiőrlésű rozs-, tönköly- és búzalisztet Lipták Lajostól, azaz a Lipiliszt Kft-től, a bio fehérlisztet a Pászói Júlia malomtól, a tengeri sót és gyümölcslekvárokat pedig a Bio Partner Kft.-től vásároljuk.

A fehér búzalisztet a hengermalmi technológia a Júlia Malmon keresztül szerezzük be.
Valamennyi beszállítónk kiváló minőségű, minősített bioterméket állít elő, és együttműködésünk több mint üzleti kapcsolat: a közös szellemiség képezi alapját, és az árut mindig személyesen a termelőjétől vesszük át. Számunkra ez is nagyon fontos.

Pékségünk

A Bio Farm Pékség hagyományos kézműves pékműhely.

Küldetésünk finomat sütni, bio minőségben. Felelősségünk azonban túlmutat mindezen, a fenntartható kapcsolatot építjük termékeinkkel az emberek és a természet között.

A kenyér olyan jó, mint a gabona amelyből készült, és olyan egészséges mint a talaj, amiből a mag születik

A gondosan betakarított és tárolt gabonákból – hagyományos kőmalommal -, frissen megőrölt lisztből, a pékműhelyünkben kiváló minőségű és „rezgésű” pékáru készül.

A farmnak saját fúrt kútja van, ami kiváló minőségű vízzel rendelkezik. Hogy ez miért fontos? Mert bele se gondolunk, hogy a kenyértészta kb. 40 %-a víz, ettől lesz a kenyér lazább és könnyebben emészthető.

A szántóföldtől a piaci asztalig – mindenre ügyelünk

A gabona termesztésétől a betakarításon, tároláson, megőrlésen, pékáru előállításon /feldolgozáson/ és értékesítésen át a teljes értékteremtési láncot felügyeljük: ez minőségünk garanciája.

A géntechnológiával módosított összetevők továbbra is tabuk a számunkra.

Bioenergia célkitűzéseink

A farm saját környezetvédelmi tevékenységének fejlesztése kapcsán hamarosan beindítja a tehenészetből hasznosított trágya felhasználásával üzemeltetett biogáz-telepét, ami jelentős részben csökkenti a farm és a pékműhely villamosenergia-felhasználásának igényeit.

Tanusítványaink

Az ellenőrzést a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi.
A cégek kapcsolt vállalkozásban működnek.